onsdag 14. august 2013

Χρόνια πολλά


Iason møter oss på flyplassen. Sist vi så ham var i min fars begravelse. Han har forandret seg igjen; blitt mere moden. 
Fått noen ekstra muskler, anlagt et "noendagers-skjegg". Han studerer språk og filosofi i Ioannina. Jeg er stolt som en hane over å ha en slik kjekk nevø.

I dag, når dette skrives, er han en av tyve utvalgte greske filosofistudenter som deltar på symposium i Athen, lyttende til Jürgen Habermas og andre innflytelsesrike filosofer. Jeg går ut ifra at dette symposiet har vært planlagt en stund, kanskje til og med siden før finanskrisen? Hvis ikke hadde man vel ikke hatt råd til noe slikt. 

Man har lite penger i Hellas, og det merkes overalt.
Nyfødte får ikke vaksiner, grunnskolene mister fag, lærere og vaktmestere. 
Arbeidsledige (som det er veldig mange av) får ingen trygd. 
Lønninger uteblir, men folk tør ikke protestere. Kanskje de bare har et år igjen til en pensjonsavtale (forhåpentligvis) innfris? 
De aller eldste får fortsatt pensjon/trygd, så det lønner seg å holde liv i dem. 
Kynisk? 
Helt klart, og fullt forståelig. 
Med fattigdommen følger kriminaliteten, samt at folk lett blir offer for brune politiske tendenser….

Dette er Evropas (eller Europas, som det senere ble hetende), demokratis vugge. 
Som er raka fant, som ikke ser noen ende på sin misére.

Jeg gir faktisk en god dag i om det bare er grekerne selv som har skyld i dette (noen meninger har jeg dog om emnet), men jeg synes at det er utrolig kynisk å si at "har man lånt penger, så må de betales tilbake", for dermed å la en sivilisasjon gå til grunne? Var det det Evropa tenkte, i 1945? Hjelper det å ha stjålet penger?
Johann Wolfgang Goethe skal visstnok ha sagt at "den som ikke kan sin 3000-årige historie, er intet helt menneske". Kan man skrive om på det, og si at "den som ikke kan sin 68-årige historie, bør gå i skammekroken"? 
Hvis man skal snakke om gjeld? 
Kunst- og kulturskatter?

Dog; vi koser oss på Kreta, der vi nyter godt av familiens store grønnsakshage. Vi spiser tomater med virkelig god smak, skikkelig grønne agurker, intenstsmakende, intenst rød vannmelon. 
Vi griller lammekjøtt, svinekjøtt, vi spiser Stifado (kjøttgryte med mye løk, eddik og rødvin). 
Iason har også sanket vingårdssnegler, som han steker i olje med hvitløk og eddik. Vi pirker sneglene ut av husene sine og spiser dem med stor entusiasme. Det er riktig så godt! 
Vi drikker hjemmelaget vin, som smaker godt akkurat der og da, eller vi drikker gresk øl. Kanskje også raki, nesten som grappa, men som ikke drikkes til kaffen. I sola drikker vi retsina (gresk hvitvin tilsatt kvae) blandet med 7-up. 
Supert i varmen. 

På restaurant spiser vi sjømat; grillede sardiner, grillet blekksprut, fritert akkar, kråkebollerogn; hele tiden spiser vi salat, gresk salat, som består av agurk, løk, tomat og oliven. Videre er det gjerne ei skive ekte feta med et dryss av tørket oregano, Det lages ikke dressing, men det helles over en god slump med god rødvinseddik, og så en veldig god slump med det som kanskje er verdens beste ekstra virgin olivenolje. 
Litt havsalt. 
Tzatziki følger gjerne også med, men det har vi skrevet om før i denne spalte.

Kan vi gjøre noe? 
For å hjelpe Hellas? 
Jeg aner virkelig ikke, men jeg har i alle fall vendt meg til at kalamataoliven er best, samt jomfruoljen fra Sitia på Kreta. 
Ekte feta er også bra.
Det finnes gode viner å få kjøpt. Særlig de fra Santorini.
God mat og god vin; to fluer i et smekk.

πολύ ωραια.

Ingen kommentarer: