fredag 13. september 2013

En oppskrift med ansjos 2.0



Aller først: Hammerfest er omtalt i siste utgave i Aftenpostens magasin Mat fra Norge. Man har tilbragt 48 timer her, og byen kommer ikke så verst utav det. Både Skansen restaurant på Rica og middagen på Skytterhuset roses.

Så til dagens tekst.
Hos Helmersen (delikatessebutikk) i Tromsø fant jeg ansjos av en slik kvalitet at jeg bestemte meg for å prøve å gjenskape den retten jeg fikk på Osteria Marise i Trieste i fjor sommer. Det var en pastarett som var så god, så utrolig god, at jeg drømte om den i lang tid etterpå.

Det første jeg skrev om i denne spalte var om ansjos og sardiner. Den gangen hadde jeg nettopp funnet ut at slike små fisker er riktig gode. Jeg vet det fortsatt; ansjos på pizza, ansjos i saus, ansjos i posteier, grillede sardiner, sardiner i olje, ansjos på egg, alt dette og mere til er helt supert. 

Glassene fikk dog litt tid på seg, de ble nærmest glemt.. Det måtte en dag med generell latskap og dårlig vær til; en nøye gjennomgang av kjøleskapet avslørte mye løk, samt dette dette lille glasset med ansjos.

Tre store løk ble finkuttet, noen fedd med hvitløk ble knust. Løk og hvitløk gikk i medium varm panne med litt olje og en klype salt. Etter litt tid ble det lagt i ca ti ansjosfileter. Deretter ble det rørt ganske heftig, slik at ansjosen løste seg opp, før det ble tilsatt ca en spiseskje hvitvinseddik . Varmen ble skrudd ned til svak, og det ble rørt av og til. Etterhvert ble løken skikkelig brun (en times tid, tok det nok), og det ble tilsmakt med salt, pepper og hvitvinseddik. Deretter ble det rørt inn spagettini (som ble øst rett fra kjelen, slik at noe av kokevannet fulgte med). Parmesan og rasp ble satt på bordet. 
Milde Moses, så godt!
Helt utrolig godt, faktisk.
Og veldig enkelt.

I skrivende stund er det litt over en måned til Hammerfest Matfestival 2013. 
VI som driver og forbereder dette gleder oss skikkelig. Vi gleder oss til å se hvilke skoler som lager de beste kveiterettene, og ikke minst gleder vi oss til å oppdage hva som blir den offisielle Hammerfestkaka. Husk at de eneste kriteriene for å delta er at kaka må være i ett stykke, samt at den må inneholde lokale bær. Hvilken ære det må være, å få den oppskriften på trykk!

VI gleder oss også til å bli mer kjent med Mikael Forselius. Ikke bare skal han være dommer og lage mat; han skal også snakke, høyt og tydelig. Om alt fra merkevarebygging (matbyen Røros) til barnemat (han har skrevet bok om emnet). Han har sagt at når han er her, vil han jobbe så mye som mulig. Vi skal sørge for at så skjer, slik at alle som kommer til festivalen lærer noe lurt. I tillegg til å ha smakt noe som er.

veldig godt.

Ingen kommentarer: