søndag 17. juni 2012

Hva skal vi spise til middag, i dag, da?


Jeg lever i en ganske liten husholdning, som ikke er så flink til å planlegge ukemenyer.
Kan det være noe å prøve seg på?

En svensk matskribent som jeg ikke helt husker navnet på (han skrev i Klassekampen og Arbetaren, Otto von Friesen?) fortalte at i hans familie var det middagsråd hver søndag. Her ble ukens meny planlagt, og alle familiemedlemmer hadde full vetorett hvis det var noe de ikke ville ha. 
Dog var det et krav at det skulle være grønnsaker hver dag. 
Kanskje barna hans var store, før denne ordningen kom igang? 

Hadde de dessert hver dag? 
Jeg husker fra min egen barndom, at forventningene til middagen økte noen hakk, hvis det lå en skje på hver spiseplass ved middagsbordet. Det betydde at det var dessert den dagen (hvis det da ikke var pannekaker; da betydde skjeen ertesuppe)
Det kan vel hende at vi hadde frisk frukt til dessert også?

Hva spiser barn og unge i dag? En muntlig undersøkelse som jeg gjorde på en skole i byen for litt siden, avslørte at kebab er en hit, samt pizza og taco. Kjøttdeig, der altså.

Jeg har laget en ukemeny, som jeg synes ser fristende ut:


Mandag: Fiskegrateng eller Pytt i Panne (Hendt i Veckan). Utmerket restemat. Yoghurt til dessert (den med kokos er ganske god).

Tirsdag:  Smørdampet nykål og nypoteter. Stekt bacon, smeltet smør. Dill i lange baner. 

Onsdag: Stekt sei med løk og råkost. Kokte poteter. Is til dessert

Torsdag: Pasta med bakte grønnsaker. Hakk opp for eksempel squash, løk, sopp, fenikkel og gulrot. Ha i en ildfast form, ringle over god olivenolje og saften av en sitron, dryss over salt og kvernet svart pepper. Bak i ovnen til grønnsakene er godt møre. Vend inn pasta (for eksempel penne), evetuelt mere olje, samt generøse mengder med parmesan.
Siden man er i hakkehjørnet, så kan man jo ha fruktsalat til dessert.

Fredag: Greske kjøttboller (med hvitløk, mynte, oregano og spisskummin), tzatziki, frisk salat med ekte fetaost (som fåes på i alle fall en butikk her i byen). 
Melon med sitron og honning til dessert.

Lørdag: Grøt på tidlig ettermiddag. Eller suppe, kanskje til og med neslesuppe? Hjemmelaget pizza utpå kvelden (her kan man også bli kvitt noen rester).

Søndag: Hønsefrikasse. Finn frem oppskriften fra en generasjon før oss. Serveres med ris. Til dessert blir det tjukkmelkpudding, med oppskrift rappet fra Øyvind Hjelle:

Kok opp 2 desiliter fløte, og ha i 150 g sukker, revet skall fra en halv sitron og en halv appelsin, samt en vaniljestang som er splittet opp med en skarp kniv, hvorpå frøene er skrapet ut, og stangen er delt i mindre biter. 
Legg i 6 bløtlagte plater med gelatin, og la de smelte inn i fløten..
Hell 1 liter økologisk tjukkmelk fra Røros (finnes i butikken). Visp veldig godt (gelatinet må fordeles).
Hell blandingen gjennom en sil og ned i en stor bolle.
Fordel eventuelt i porsjonsformer. 
Sett puddingen i kjøleskapet, i minimum 2 timer.
Server med rørte jordbær.
En fantastisk dessert å avslutte uka med.

Ingen kommentarer: