Søndag ettermiddag.
Her jeg sitter på flyet, kan jeg
kjenne at jeg gleder meg skikkelig til å spise biff i kveld.
Jeg er på vei til Oslo, skal jobbe,
men også spise godt. Jeg skal også møte en kompis som er kokk,
kjent for å servere bra norsk mat på fint vis.
Men, som de fleste kokker, er han i
matveien ganske enkel. Han liker et godt stykke kjøtt, og han liker
en god saus.
Selv er jeg ikke kokk, men også en
enkel mann, og entrecôte er noe av det beste jeg vet. Gjerne med
pommes frites, aspargesbønner og Béarnaisesaus. Denne retten er nok
på min topp 10-liste, sammen med spagetti med kjøttsaus, kokt
torsk, lammecarré og fårikål.
Det snakkes og skrives mye om biff for
tiden, og diskusjonene er mange; hvilken rase er best? Hva slags fór?
Jeg spiste en gang på kjendiskokk
Gordon Ramsays biffrestaurant Maze Grill i London, hvor jeg ble
tilbudt blant annet Wague-biff som kostet 90 pund. Det sies at slikt
skal være godt, men jeg avsto fra å prøve. Entrecôten jeg spiste,
var absolutt bra nok; det er mulig at kua bare hadde spist gress, hva
vet jeg.
Søndag kveld.
Det ble ikke biff, men jeg er strålende
fornøyd, etter en 4-retter på Trattoria Popolare; antipasti (med
blant annet en bruschetta med kyllinglevermousse, noe av det beste
jeg har spist på lenge), en super raviolirett som inkluderte både
gresskar og andehjerte, bresert villsvinbryst, samt pærekake, fikk
jeg til prisen av en hovedrett på en Ricarestaurant nær deg.
Sukk.
Før Søndag
I det siste har jeg
laget panna cotta (kokt fløte) flere ganger; her er en grei
grunnoppskrift til fire gode porsjoner:
8 desiliter fløte
4 spiseskjeer
sukker
3-4 plater gelatin
1 vaniljestang
Kok fløte og
sukker med vaniljestang (splittet på langs, frøene skrapet ut) i et
kvarter, ha i ønsket mengde oppbløtt gelatin. Visp heftig så
gelatinen løses godt opp. Hell massen i en eller flere former. Sett
til kjøling.
Dette er godt nok
som det er, men det skader ikke med litt syre i den kokende
fløtemassen, for eksempel litt saft og skall fra en appelsin eller
en lime. Eller hva med litt krøkebærsaft? Gjerne med krøkebærsirup
på toppen. Andre bær?
Jeg skal prøve med
multer.
Dog kan det være
greit å ikke bruke ananas eller kiwi, fordi da vil ikke fløtemassen
stivne. Tenk på det, hvis du vurderer å handle gelé med kiwi eller
ananassmak.
Nå.
Siden jeg allerede
har brukt tid på å tenke på det, skal jeg i stedet ta en tur ut og
spise noe
veldig godt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar