søndag 28. oktober 2012

Restene går i gratengen på manda'n.


Noe slikt blir sagt i filmen "Herman", basert på Lars Saabye Christensens roman. Hermans far, i Bjørn Flobergs skikkelse, røper hvor det blir av ålen som han fisker på kaia ved Akers mek.

Altså, mandagsgratengen er tradisjonsmat i dette landet, og det er en god tradisjon. Det å bruke opp rester er det god økonomi i, og hvis man legger i litt flid og omtanke, er det stor sannsynlighet for at resultatet blir bra.
Å gratinere betyr "å utsette en matvare for sterk varme i stekeovn (helst overvarme), så den får en gyllen farge".
Man trenger altså ikke ost for å kunne kalle noe grateng, selvom det gjerne blir bedre hvis man gjør bruk av en gammel osteskalk.

På mandag hadde man ikke vært og handlet, og været tilsa heller ikke at man skulle ut av huset, selvom man har gått til innkjøp av bil med både servostyring og fjernstyrt lås (eller hva det heter). 
Man gikk på jakt i både kjøleskap, fryser og forrådskap, og der fant man følgende: Kalde, kokte poteter, en kvart kål, noen frosne rosenkål, litt frossen sopp, en snabb med choritzopølse og en snei med parmesanost. Videre fikk man lurt frem en boks med hermetiske tomater.

Tomatene gikk i en kjele sammen et hakket fedd med hvitløk, salt og kvernet sort pepper, samt noen spiseskjeer med veldig god olivenolje. Stekepanna kom frem, og den ble brukt til å steke sopp, opphakket choritzo, poteter (salt og pepper, urter etter behag) og finsnittet kål (litt salt). 
En liten kjele kom også opp på komfyren, for å koke opp rosenkål, som så ble delt i to. 
Alt dette ble etterhver lagt litt hulter til bulter ii en ildfast form, hvorpå man helte over de noe innkokte tomatene. På toppen rev man over parmesan, før formen gikk i ovnen (200 grader, ca et kvarter), til alt var gjennomvarmt og osten var gyllen.

Hvis man søker på ordet "restemat", får man nesten 60 000 treff. Innsnevrer man ved å skrive "restekjærlighet" er man nede i ca 2500, hvorav mange av disse treffene dreier seg om kokeboken "Restekjærlighet". 
Man finner også en link til bloggen restemat.blogspot.no, som er et utmerket sted å henvende seg til, hvis man skulle mangle ideer til hva man kan bruke rester til. Her finnes litt annerledes søkeord, som for eksempel eggehviter, osteskorper og kokt ris, som alle henviser til fristende oppskrifter.

For å kunne utnytte rester godt,  kan det være greit å ha noe supplerende i forrådskapet. Pasta er bra, sammen med en tomatboks eller to, og kanskje en boks med kokosmelk. Kanskje det finnes egg i kjøleskapet? Hvis fryseren i tillegg har en pose med frosne grønnsaker, eller (og her er det plass til en liten fanfare) noen selvplukkede tyttebær, så burde saken være biff (!). Da kan det bli både pizza, supper, pasteretter, Pytt i Panne (med speilegg og rørte tyttebær), stekte risretter (mange kineseres favoritt), eller grateng i uendelige varianter.

Sunt, økonomisk, og 

veldig godt.

Ingen kommentarer: