tirsdag 6. november 2012

Mat i mørket.


Mat i mørketiden, er det høstmat?
For meg er det ikke det. Starten på mørketida er den verste tiden på året, nettopp fordi det er så mørkt. 
Snøen har ikke lagt seg, og desember og adventstiden er enda ikke her. 
Jeg husker at i studietiden kalte vi november for portvinsmåneden; kanskje det er noe trøstende ved en slik drikk? De mandelaktige aromaene passer i alle fall i mørket, synes jeg, og når jeg tenker etter, så er det kanskje på sin plass å ta opp denne tradisjonen igjen?

Når mørketiden setter inn, er høsten over. Eventuelle poteter og grønnsaker er i hus, og frukt, bær og sopp er plukket og renset , rørt, syltet og saftet. Kanskje har man vært på jakt, eller man kjenner noen som har vært på jakt, slik at man har litt vilt i fryseren. 
Fårikålsesongen er over, eller i det minste på hell, men kanskje du er blant dem som har fått slaktet et lam? Kanskje har du hengt fenalår og pinnekjøtt til tørking? Supert, da har du noe å glede deg til.
Pinnekjøttet er til jul, kanskje fenalåret også; ingen av delene er i alle fall beregnet til mørketidens første fase.

Mat i mørket er på mange måter mat som ellers i året; den skal mette og være sunn, og den skal varme. 
Hvis du er som meg, så blir gjerne humøret bedre hvis du spiser god mat, og kanskje er du som meg på den måten at du bruker litt tid på å lage god mat? 
Erfaringsmessig er et godt måltid en forebygger mot de tingene vi ikke liker i mørketiden. En god kopp te også, og ikke minst en god kopp med varm sjokolade. Sammen med stearinlys.

Når vi blir mindre eksponert for lys, minker serotonin-nivået i hjernen, noe som igjen påvirker humøret, konsentrasjonsevnen og aggresjonsnivået. Vinterdepresjon har altså en årsak, men kan heldigvis forebygges ved at vi øker inntaket av eksempelvis koffein og karbohydrater. Dette er dog ingen oppfordring til å spise mere snop, heller en oppfordring til å spise mere grovt brød, linser, bønner og gryn. Naturen er rar sånn, da slike råvarer er lette å få tak i, samt at de egner seg for oppbevaring, vinteren igjennom (husk at karbohydrater og lys ikke gjør at det produseres mer serotonin; det hjelper kun på utskillelsen av stoffet). 

Prøv linser til neste kjøttmiddag, slik jeg fikk servert dem hos min venn, Den usedvanlig dyktige kokken, for en tid siden:

Legg linser i bløt i et par timer. Hell av vannet, ha linsene i en kjele og hell på nytt vann og kok opp. Etter noen minutter siles linsene igjen, hvorpå de skylles godt. Varm litt smaksnøytral olje i kjelen, tilsett finhakket sjalottløk med litt salt. La løken svette litt, før du har i linsene og (minst!) dekker dem med god kraft (eller vann med litt fond eller buljongterning), og la syde til linsene er møre. Hell av eventuell kraft som er til overs. Smak til med salt og kvernet sort pepper, og tilsett smør eller veldig god olivenolje (så mye du har samvittighet til). I tilegg er det godt med noen urter, gjerne ferske. 
Stekt bacon i biter smaker også bra til. Gulrøtter i biter også; da har de gjerne kokt sammen med linsene.

Det er ikke noe i veien for å tenke internasjonalt. Man kan drømme seg sørover, i alle fall med maten. Bruke noen krydder og ingredienser som gir en annen varme? 
Dette er en super gryte i mørketida:

I morteren legges to fedd hvitløk, en spiseskje korianderfrø, en spiseskje fenikkelfrø, en halv stjerneanis, en tommelbit finhakket ingefær, en finhakket rød chili og litt salt. Dette støtes til en skikkelig grøt, før 3-4 spiseskjeer med olje helles i. Denne marinaden knas inn  i 1,2 kilo bogkjøtt av lam (med bein) som er skåret opp i biter (kjøtt av elg, rein og hjort går også bra). Etter noen timer settes ei jerngryte på høy varme, litt olje helles i, før alt kjøttet brunes (i flere omganger!) på høy varme. Litt hvetemel drysses over under bruningen. 
Kjøttet tas ut av kjelen, varmen skrus litt ned, hvorpå båter av fem små løk legges i gryta, sammen med litt salt og en en ny tommelbit med finhakket ingefær. Når dette er blankt og mykt, legges kjøttet tilbake i gryta, før man heller på  kokende vann slik at det går en centimeter over kjøttet og løken. Til sist tilsettes en halv kanelstang og saften av en appelsin, sammen med en neve med grovhakkede tørkede aprikoser. Lokk legges på, gryta går i ovnen, som står på 180 grader. Etter to og en halv time kommer gryta ut for å ha i 3 søtpoteter som er skivet opp. 
Gryta inn i ovnen igjen, denne gangen uten lokk, med temperaturen skrudd opp til 200 grader
Etter nok en halv time er gryta ferdig. En siste tøtsj i form av  grovhakket mynte strøes over gryta, rett før den kommer på bordet. 

Dermed har Marokko kommet til Hammerfest, og bragt med seg dufter med lovnad om jul og varme. 
Og mere lys, langt der borte
Maten serveres med husets krøkebærsaft, alternativt en enkel rødvin fra Rhonedalen.

Veldig godt.



Ingen kommentarer: