En venn og tidligere kollega har vært
i byen.
En flott musiker; flink på
instrumentet sitt, litt småsær, av og til kompromissløs.
Med andre ord, en kul fyr.
Han ba seg selv på middag, og siden
han ikke liker rødt kjøtt, svinekjøtt, eller annet kjøtt,
bortsett fra kylling (jeg sa jo at han er lit småsær), så ble det
til at vi gikk for fisk.
Siden jeg også har mine særheter
(ikke oppdrettslaks, ei heller oppdrettskylling), gikk vi for
kveitefilet fra Akkarfjord. Den fikk vi inn til byen med lokalen
(takk til Grillkongen Geir for tips).
Etter litt eksperimentering, endte vi
opp med ryggstykker som veide 220 gram, som sto i smurt form i ovnen
(salt og pepper på kjøttsiden, men med skinnsiden opp) på 160
grader i ca 10 minutter. Da flaket fisken seg, og den var fortsatt
skikkelig saftig. Ute av ovnen igjen, dro vi lett av skinnet, før vi
drysset over godt havsalt. Vi serverte med ovnsbakte poteter (på
forhånd delt i to og halvkokt) agurksalat, samt lettkokt gulrot og
purre.
Vi hadde saus også, som var basert på
god fiskekraft (vann og fiskeavskjær, gulrot, løk, og det grønne
fra purren) og smør: sjalottløk ble blanket i kjele, før vi hadde
i hvitvinseddik, som fikk koke inn. Så hadde vi i hvitvin, som
nesten fikk koke inn. Denne syrlige reduksjonen ble silt over i en
annen kjele, hvorpå vi hadde i den avsilte (kaffefilter, god tid!)
kraften. Dette kokte opp og inn, før vi pisket inn litt og litt
romtemperert smør. Vi smakte til med salt, og hadde dermed en saus
som var verdig både konger og hattemakere.
Det ble mer smør enn kraft i sausen,
og det var helt ok; det var jo en smørsaus.
Drikke til slik mat? Vi drakk riesling
fra Østerrike, Schloss Gobelsburg Riesling 2011 (kr 120,70 på polet
i Hammerfest), syrlig og nydelig vin til halvfeit fisk med helfeit
saus.
Det som var igjen av halestykker og
slikt, renskar vi og lagde ceviche av.
Finhakket kveitekjøtt fikk «koke» i
limesaft sammen med litt finhakket rød chili. Så drysset vi på
salt, og serverte sammen med mango / chillisaus. Til dette drakk vi
en annen riesling, chilenske Cono Sur Riesling reserva 2011 (kr
129,90 på polet i Hammerfest); kraftigere med litt mer sødme, slik
at den hamlet opp med den syrlige og nydelige sausen.
Min venn ble nok ingen profét i denne
byen mens han bodde her.
Kanskje han nå er savnet, hva vet jeg;
han fikk i alle fall oppleve å spille usannsynlig vakker musikk for
en tilnærmet full Frityrsal, med et derpåfølgende hyggelig
middagsselskap.
Som han sa:
veldig godt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar