«Han har ydet de norske
polarekspedisjoner større og verdifullere tjenester enn noen annen
mann».
Roald Amundsen om Adolf Henrik
Lindstrøm.
Han var fra Hammerfest, han hadde
alltid godt humør, og han kunne trylle frem de «lækreste retter».
Han forlot fartøyet kun for rypejakt.
Men, la oss etablere et faktum: Biff á
la Lindström har ikke sine røtter i Hammerfest, men derimot i St.
Petersburg.
Henrik Lindstrøm, som vokste opp i en
svensk familie i St. Petersburg, introduserte denne retten i Kalmar,
Sverige, i 1862, fire år før vårt bysbarn Adolf Henrik Lindstrøm
ble født.
Det er logisk, også, at det er slik,
når vi vet at Biff à la Lindström inneholder typisk russiske
ingredienser som rødbeter og kapers.
På nettet finner man mange
forskjellige oppskrifter på Biff á la Lindström. Jeg har gjort
noen tolkninger, og kommet frem til at følgende ingredienser må
være med:
Kvernet kjøtt av god kvalitet.
Finhakket rødbete.
Finhakket løk.
Finhakket kapers.
Eggeplomme.
Jeg synes også at det er godt med
finhakkede, små sylteagurker (cornichons)
Daggammel loff oppbløtt i melk er også
bra, det gjør biffene saftigere.
Til 400 gram kvernet kjøtt brukte jeg
tre spiseskjeer rødbete, to spiseskjeer løk, to spiseskjeer
sylteagurk, samt en spiseskje med kapers. En skive med oppbløtt loff
uten skorpe (hvor mesteparten av væsken var klemt ut igjen) gikk
også med, sammen med eggeplomme, en halv teskje salt, og noen runder
med kvernet svart pepper. Det hele ble knadd godt sammen, før det
fikk hvile i en halv times tid, slik at smakene fikk satt seg.
Så ble det formet fire kjøttkaker.
De ble trykket litt sammen, og så
stekt i panne med smør, på litt sterk varme, slik at de fikk fin
stekeskorpe. Deretter bar det inn i ovnen, på 180 grader i 8-10
minutter.
Til dette serverte jeg kokte poteter,
samt stekesjy som ble laget ved å koke ut pannen.
Jeg hadde salat også, laget av tynne
flak med sellerirot, tynne skiver med rødløk, samt ruccola. En snei
med parmesan fant jeg også.
Dressingen bestod av veldig god
olivenolje, trøffelolje, samt balsamico.
Kanskje litt råflott på en hverdag,
men
veldig godt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar