søndag 24. februar 2013

Look to Akkarfjord! (nr 3 i en serie)Er det ikke flott at man kan ta en båt sammen med en drøss med andre mennesker, for så å ikke lenge etterpå ende opp i en fjordarm, som har både innbyggere, fiskebruk, skole, kameler, samt øvrige mennesker? Mennesker med visjoner om å få til noe, ikke bare for seg selv, men også for sambygdinger og tilreisende?

"Lokalen" er full idet vi legger fra kai i Hammerfest, men slettes ikke alle skal til Akkarfjord. Hyttefolk, samt noen fastboende er også på vei til Skippernes, Hellefjord, Lundhamn, Langstrand, Sletnes eller Kårhamn. 
Så herlig å kunne komme til slike paradis etter en hyggelig passiar med forventningsfulle folk. 
Og så herlig å komme til en gjeng med inkluderende mennesker, som har rømmegrøten på kok. 
Senere ble det kveld og natt med god drikke, brettspill og røverhistorier.

En lørdagstur downtown Akkarfjord er hyggelig, og et eventuelt savn av lørdagsaviser blir bryskt avfeid av de fastboende. 
Men, vi får kjøpt både ferske torsketunger, kveite og torsk, før vi legger turen bort til Storsand, som viser seg fra sin kanskje aller beste side. Strålende sol, tilnærmet vindstille, skjellsanking, med kaffe og sjokolade i sekken. 
Et tentativt bål ble det også.

Utpå kvelden ble det middag, med både torsketunger, kveite og torsk. 
Alt ble pannestekt, og alt var godt. 
Litt diskusjoner ble det også, om hvorvidt tungene skulle paneres eller ikke. Etter litt forsking, samt innhenting av råd fra de profesjonelle, har man kommet frem til at litt hvetemel gjør susen, iblandet salt, pepper og karri. Videre er det helt nødvendig med ei skikkelig varm panne, med både smør (for smak) og smaksnøytral olje (for temperatur).

Tilbehør til torsketunger? Får man tak i endiver, så er det en god idé å prøve dem. Del dem opp i lange blader, før de kokes i en blanding av smør, honning og god hvitvinseddik. 
Endivene legges opphakket (som en slags marmelade) i en dam på midten, de sprøstekte tungene oppå. Kraften som har dannet seg i endivekjelen, ringles rundt. 
Med en sitronbåt ved siden av.
Jeg vil tro at hjemmelaget remulade (majones, litt rømme, finhakket sjalottløk, finhakket sylteagurk, finhakket kapers) også er bra. 

Hvis man skal ha et tilbehør til ovnsbakt torsk, så er mitt forslag purre. Kokt i fløte, med litt salt og sitron. 
Kok så lenge som mulig. 
En vintergrønnsak til en fisk som er best nå på vinteren. 

Som en liten epilog, kan det fortelles at en skoleansatt satte ut rykter om bading på lørdagskvelden. 
I bassenget. 
På skolen. 
Det ble noe av.
Helt greit, lizm.

En helg i Akkarfjord.

Veldig godt.

For sjelen.

Ingen kommentarer: