søndag 5. mai 2013

Hurra!


Så er det klart; Hammerfest videregående skole får beholde vg2 kokk- og servitørfag. 
Det gir grunn til seriøs jubel, spretting av champagne, samt en aldri så liten dans. 
Hei og hopp, og gratulerer med dagen!

Det er en kjensgjerning at de som jobber på profesjonelle kjøkken i denne byen, stort sett kommer fra Hammerfest.
På sykehuset, på Rica og Thon, og ved sykehjemmet i Rypefjord, er det lokale folk som jobber.
Og sannelig har de ikke tatt fagbrevet sitt her også.

Hammerfest kommer til å trenge flere faglærte kokker i årene som kommer; sannelig, dette fylket kommer til å trenge flere faglærte kokker i årene som kommer. Dette vet vi. 
Videre vet vi at det er vanskelig å få faglærte kokker til Finnmark. Derfor må vi utdanne dem selv. 
Det er flott at fylkespolitikerne har skjønt akkurat det.
Ikke for det: de som utdannes her, må gjerne ta seg en tur ut i verden, kanskje for noen år? 
Da kan de være ambassadører for Finnmarks suverene råvarer, for så å komme tilbake, fulle av mot og kunnskap. 
Det ville kommet oss alle til gode. 

Det skal også tillegges at kokkestanden her i byen har engasjert seg i saken. De har til og med, i kjølvannet, laget et Matforum med egne målsettinger, som etterhvert vil komme Hammerfest til gode (forteller ryktene).

Når det er sagt, så må det også bemerkes at det jobbes veldig godt ved kokk- og servitørlinja på Hammerfest videregående skole. Et bevis for det fikk vi i forrige uke, da en gjeng derfra gikk av med seieren i den nasjonale Ungt Entrepenørskap-konkurransen. Deres krabberett er suveren, og den ble selvfølgelig premiert. 
Supert!

Det premieres for øvrig en del i disse dager, da den såkalte San Pellegrinolisten nettopp har publisert  hva de mener er verdens beste restauranter. Den forteller at Noma i København ikke lenger er verdens beste restaurant. 
Den er bare nest best.
Skal du spise på verdens beste restaurant i år, må du reise til Girona i Spania. Der ligger El celler de Can Roca, drevet av tre brødre som vokste opp i mor og fars restaurant. 
Spania har forøvrig to restauranter til på topp 10, deriblant Arzak i San Sebastian, som kanskje er den restauranten på listen (sammen med Fäviken i Järpen) som jeg mest har lyst til å besøke.

Listen heter offisielt "The world's 50 best restaurants", men den går helt til 100, og vi må helt ned på 61. plass for å finne en restaurant som jeg selv har spist på: The Test Kitchen i Cape Town ypper seg litt, da den også har blitt kåret til "One to watch". 
Tidligere omtalte Gaggan i Bangkok ligger på 66. plass, og St. Johns i London ligger på 71. 

Man kan spørre seg om man egentlig trenger slike lister og kåringer, og svaret er stort sett alltid et udiskutabelt og rungende NEI!
Men det er jo moro, også da? 
Motiverende for de involverte, og inspirerende for spiseglade mennesker som oss? Vi får i alle fall noe å lese om, og underveis kan vi drømme om nye retter, eller nye måter å bruke muskat på.

Så får det heller være, at norske Maeemo, som i fjor vant over Noma i konkurransen om bli Nordens beste restaurant, ikke er å finne på listen. 
Ei heller noen andre norske.
Det blåser vi en lang marsj i, idet mai er over oss.

Ingen kommentarer: