lørdag 22. juni 2013

En god farse? Ei skikkelig røre? Bare mølje.

Hva kan man si om seimølje?
Er fraværet av rogn i denne retten det som skiller den mest fra torskemølje (foruten fiskearten)?
Er det like mange meninger om dette, som det er seimøljekokere?

Min venn, grillkongen Geir, er ikke bare grillkonge, han er også meningsberettiget seimøljespesialist. 
Han bruker løk. Og pepper. 
Grillkongen drikker rødvin til.

Jeg vil tro at det å koke seimølje er ganske rituelt for mange, en slags stadfesting av sommeren, kanskje? Det føltes nesten litt sånn for meg, da jeg kokte sommerens første sei her forleden. Dog vil jeg kanskje fremholde, først som sist, at det kanskje ikke dreide seg om mølje, siden det bare var fisk og poteter, kokt i hver sin kjele? Med mengder av godt smør? 
Jeg kunne sikkert ha hatt gressløk i smøret, kanskje lagt ved noen grønnsaker, men det slo meg ikke da. Sprellfersk sei, poteter og smør var nok. 
I massevis!

En slik glede over fersk fisk er ganske universell; og den er uttrykt med diverse avarter av mølje, verden over. 
Hvor mange varianter finnes her i byen? 
Det sies at et portugisisk kone-emne bør kunne 365 oppskrifter med klippfisk som hovedingrediens. Hvor mange oppskrifter kan folk, der fersk sei spiller hovedrollen?
Hvordan stilte det seg under 2. verdenskrig, mens nøden og kreativiteten var størst?
Slike spørsmål er kanskje morsomst å stille, eller fabulere over, men jaggu hadde det vært moro å kunne noe om det også.
Kanskje er dette noe å gripe fatt i for det nyetablerte Matforum Hammerfest, sammen med Gjenreisningsmuseet?

I går ble det mølje her i huset, med inspirasjon fra både Portugal og Hellas.

Til to ganske sultne personer:

4 poteter
1 fedd hvitløk.
1 gul løk.
3 små gulrøtter.
1/4 sellerirot.
Litt opphakket chorizo
Veldig god olivenolje
Saften av 1 sitron.
2 eggeplommer.
Salt og pepper.

ca 1 kilo seifilet.

Kutt løken grovt, og hvitløken fint. Stek gyllent (med litt salt) med god olje i din videste kjele.
Ha i opphakket chorizo, rør rundt, fres videre i noen minutter.
Rens og grovkutt poteter og grønnsaker. Ha i panna. Fres videre i noen minutter til.
Hell på vann, slik at det akkurat dekker. Skvis over saften av en sitron. Kok opp, og la det småkoke til grønnsakene er nesten møre.
Legg i seifilet, dryss over godt med salt og pepper. Sett på lokk.
Når fisken er nesten gjennomkokt, tas den ut av kjelen, og legges i et dypt fat.

Pisk sammen to eggeplommer, ha litt av kokekraften sammen med eggeplommene. Pisk det sammen, før det helles i kjelen og røres inn der. 
Hell kjelens innhold over fisken, og servér straks, kanskje med et dryss av noe grønt, samt noen sitronbåter. 
Spis fra dype tallerkener.

Vi drakk rosévin til, og det var 

veldig godt.

Ingen kommentarer: